Europarlamenttia ihmettelemässä

Euroscola-päivänä satoja nuoria eri puolilta Eurooppaa kokoontuu Europarlamentin kokoussaliin Strasbourgissa. Nuoret istuvat meppien eli parlamentin jäsenten paikoille käsittelemään kaikille eurooppalaisille tärkeitä aiheita.

Tammikuun 23. päivänä meidän koulun kymmenen opiskelijaa Virpin johdolla osallistuivat yhteen vuosittaisista Euroscola-päivistä. Mukana olivat Aamu, Fasu, Iina, Iulia, Luka, Sara, Sofia, Suvi, Tuukka ja Veeti. Ryhmä valmistautui etukäteen parin kuukauden aikana sekä tutustumalla EU:n toimintaan että paneutumalla kuuteen ryhmätyöaiheeseen. Ne käsittelivät mm. ympäristöä, turvallisuutta ja ihmisoikeuksia sekä muuttoliikettä. 

Euroscola-päivään sisältyi etäyhteyden kautta tapaaminen italialaisen Antonio Tajanin kanssa, joka toimi parlamentin puheenjohtajana vuosina 2017-2019. Häntä pidetään tällä hetkellä vaikutusvaltaisimpana europarlamentin jäsenenä. Nuorilla olisi ollut häneltä enemmänkin kysyttävää kuin lyhyessä haastattelutuokiossa oli mahdollista.

Paitsi keskustelua päivänpolttavista aiheista jokainen 22 osallistuvaa koulua saivat minuutin aikaa esittää etukäteen valmistelemansa puheen. Lyseon tiimin yhdessä suunnitellun puheen esittivät Iina ja Sara. Lyseolaiset kertoivat olevansa tyytyväisiä siihen, miten EU on tuonut eri maita ja kansoja yhteen, mutta toisaalta pettyneitä siihen, miten EU on kyennyt toimimaan ilmastonmuutosta vastaan.

Matka rahoitettiin käytännössä kokonaan EU:n myöntämällä tuella ja se tarjosi meille välähdyksen EU:n toiminnasta ja tilaisuuden tavata ihmisiä 20 eri maasta, mutta myös mahdollisuuden tutustua hienoon Strasbourgin kaupunkiin ja ranskalaiseen ruokakulttuuriin. Matkaan sisältyneen turistipäivän aikana käytiin katedraalissa ja museossa, minkä jälkeen matkalaiset hajaantuivat viettämään vapaa-aikaa kaupungilla.

Pitkät matkapäivät olivat rankkoja aikaisine lähtöineen, mutta se kannatti! Tuukka kiteytti reissun merkitystä: “On upeaa, että EU tarjoaa mahdollisuuden päästä tutustumaan europarlamenttiin ja meppien työskentelyyn ja näkemään, mitä kulissien takana tapahtuu. Kokemus antaa uutta näkökulmaa, miten vaikeaa meppien työ on. Matka herätti ajattelemaan Eurooppaa omana Eurooppana eikä vain yksittäisinä maina ja madalsi kynnystä lähteä opiskelemaan tai töihin ulkomaille.”

Fasun raportti

Yksi tiimistä sai mahdollisuuden toimia nuoren reportterin roolissa ja kuvata ja kirjoittaa päivästä.

On the 23rd of January 2020 we took part in a Euroscola day in Strasbourg, France. As soon as we arrived at the European parliament, we were divided into different groups. We ate breakfast together and got to know each other and discuss before the real program of the day started. Before I met all the other young reporters, I was a bit nervous but when we started talking, I was really happy that I had chosen to be a part of this specific group. 

After getting to know a bit about each other, our guide gave us a little tour around the European Parliament building.

After the tour, we moved to the hemicycle to a question session with the former President of the European Parliament and one of the current MEPs Antonio Tajani. Then it was students’ turn to present their schools and views about these current subjects we were dealing with at this Euroscola event.

The MEPs talked about Brexit and its impact on us, the other European countries, our currency and our European passports that bring us rights, for example, and about freedom to travel freely in the European countries. They also talked about the differences between the salaries of men and women, which was an important topic in my opinion. 

We visited the other working groups and followed their discussions and the ideas they had about how to improve our future. 

We also had an opportunity to interview our young fellow reporters. I was especially curious to know if some of the reporters were interested in working in politics in the future. Diana, 17, from Romania is already a primary school teacher and will be a middle school teacher in a year. I asked her opinion of what was the main crisis in the world right now and the answer was what I expected it to be. Pollution and the damage it is doing to our planet. Also, the wildfires in Australia is a big issue in her opinion, which I totally agree on. A 16-year-old Myrto from Greece is very interested in journalism and politics. She also agrees that the nature is in serious danger but is also worried about the possible Third World War which she thinks could be prevented with the help of Europe. 

All in all, this Euroscola day was a great experience and full of important conversations. I was pleasantly surprised about how the young people of Europe had great ideas as how to build a better future for us. On behalf of our group from Savonlinna, Finland, we really want to thank the EU for this great opportunity.

Teksti ja kuvat: Fasu Mohamed ja Virpi Loikkanen

Jaa tämä artikkeli