Viikko kirjojen äärellä

Kuva: Katriina Karhu

Projektissa “Lue ja Kirjoita”, oppilaat ovat pystyneet rentoutumaan ja lukemaan omavalintaisia kirjoja haluamallaan kielellä, mikä on ollut virkistävä poikkeus normaalista opiskeluarjesta. Teokset vaihtelivat lastenkirjoista ja elämänkerroista klassikkokirjallisuuden helmiin. Luettuja kirjoja olivat esimerkiksi Antoine de Saint-Exupéryn Pikku Prinssi, Hanya Yanagiharan Pieni Elämä, Charlotte Brontën Jane Eyre, sekä F. Scott Fitzgeraldin Tender Is The Night. Jokaisen lukupäivän jälkeen kokoonnuimme yhteen ja keskustelimme kirjojen tapahtumista ja teemoista, sekä niiden herättämistä ajatuksista. 

Projektiviikkoon on kuulunut muutakin kuin pelkkää lukemista. Myös Lyseon ikioma dekkarikirjailija Jani Repo vieraili ryhmässä ja kertoi kokemuksistaan kirjallisuustuotannon maailmassa. Lyseolla harjoittelussa oleva ukrainalainen matematiikan opettaja Hanna Hlinka piti myös erittäin hienon esitelmän ukrainalaisesta kirjailijasta ja runoilijasta Taras Shevchenkosta. Äänikirjojakin on kuunneltu ulkoilun ohessa. Torstai- ja perjantai aamuina nautittiin yhdessä kahvista ja leivonnaisista, sekä keskusteltiin mieluisista tai epämieluisista teoksista, sekä lapsuuden lempparikirjoista.

Projektiviikko on mahdollistanut erittäin kiinnostavia keskusteluja kirjallisuudesta sekä kannustanut monia palaamaan takaisin lukemisharrastuksen pariin. Vieraiden kielten ja tekstilajien lukeminen on myös tuonut ryhmäläisille uudenlaisia lukemiskokemuksia. Ylipäätään projektiviikko on ollut oikein rentouttava ja sielua avartava. Eräs ryhmäläisistä jopa toivoi, että jokainen kouluviikko voisi olla samanlainen.

Pehr-August Nordensved

Jaa tämä artikkeli