Projektiviikon toisen päivän tunnelmia

CSI Lyseo

Tarkkaa ja keskittynyttä työskentelyä labrassa CSI Lyseo -projektissa.

Tiistai 11.4.

Projektin aluksi Harri johdatteli meidät aiheeseen kertomalla, mitä käsitteellä rikos ylipäätään tarkoitetaan, millaisia erilaisia rikoksia on olemassa ja millaisia rangaistuksia rikoksista voidaan langettaa.

Ruokailun jälkeen ruvettiin perehtymään esitutkintaan. Lyseon laboratoriossa tutkittiin omia sormenjälkiä ja tarkasteltiin mm. hiuksia mikroskoopilla.

 

Keskiviikko 12.4.

Päivän aluksi tutustuttiin luminolin ja natriumhydroksidin väliseen kemialliseen reaktioon, jonka avulla voidaan tutkia verijälkiä. Veressä olevat rautaionit saavat aikaan näyttävän valoilmiön.

Tämän jälkeen Lasse esitteli, millä tavalla fysiikkaa voidaan hyödyntää rikostutkinnassa. Oli mielenkiintoista kuulla mm. liikemäärän säilymisestä törmäyksissä ja sähkömagneettisen säteilyn tarjoamista mahdollisuuksista. Aiheena myös muun muassa röntgensäteilyn ja radiohiiliajoituksen käyttö taideväärennösten paljastamisessa sekä vuosikertaviinin isotooppianalyysi.Tutustuimme myös ihon resistanssiin perustuvan valheenpaljastuskoneen periaatteeseen, vaikka sitä ei epäluotettavuutensa takia juuri käytetäkään.

Iltapäivällä Katriina piti mielenkiintoisen oppitunnin kielitieteen ja käsialojen merkityksestä rikostutkinnassa. Osallistujat pääsivät myös kokeilemaan väärennetyn allekirjoituksen tunnistamista ja viestinkirjoittajan selvittämistä kielen piirteiden avulla.

Dna:n eristystä.
Kemia rikostutkinnassa.
Kuulusteltavan henkilön ihon resistanssin mittausta.
Näytteiden käsittelyä.

Kuvat ja teksti: CSI Lyseo -projektin osallistujien.

 

Ympäristö ja hyvinvointi   

Ympäristö ja hyvinvointi projektiin osallistuvia helli tänään upean keväinen sää. Punkaharjun puulajipuistossa ihasteltiin Suomen pisintä puuta ja pohdittiin muun muassa millaista on monimuotoisuus metsässä.

Virkistävä evästauko pidettiin Karjalankallion laavulla. Sieltä retki jatkui vielä monenlaisten puulajien, lintujen ja hyönteisten bongausten saattelemana Luston ympäristöön.

Kuva: Terhi Laamanen

Kotimatkalla junassa istuessamme näimme päivän huipennukseksi norpan jäällä Tuunaansalmella paistattelemassa aurinkoa.

Kierros tarjosi siis paljon nähtävää ja tutkittavaa. Kiitos reippaille retkeläisille!

(Kuvat, jollei toisin mainita: Titta Välimaa)

Jaa tämä artikkeli